Most készült / Inspiráció

2020. november 10.

Már javában benne járunk az őszben, ilyenkor még nagyobb kedvvel festek virágokat, melyek gyógyírként hatnak az egyre zordabb időjárás ellen. Ez a zöld hátterű orchideás stóla megrendelésre készült, karácsonyi ajándék lesz egy hölgynek leányától. A kedvenc virága az orchidea, ez biztos kiindulási alapul szolgált, illetve színekben is határozott elképzelést kaptam, tüzes sárgákat, narancsokat kértek.

Mint általában, ennél a darabnál is többfajta technikát használtam; viaszbatikot, kontúrt és sótechnikát. Menet közben fotóztam, hogy követhetők legyenek az egyes lépések. Először a virágok kontúrját rajzoltam meg, majd kaptak egy halvány alapszínt. Ekkor jött a viaszolás, batikpipával kialakítottam a szirmok és levelek erezetét. 

Erre jöttek az erősebb színárnyalatok, színátmenetek. A háttér mohazöldjénél is van színátmenet; a stóla két végén erősebb zöldje a közepére fokozatosan világosodik, melynek eredménye, hogy nyakba téve izgalmas redőkbe rendeződnek a különböző árnyalatok. A végén a nedves felületre sókristályokat szórtam, melyek elszívták a nedvességet környezetükből, érdekes rajzolatot adva. A legelső képen már a félnapos gőzfixálás után, kimosva, kivasalva látható az orchideás kendő, végleges pompájában.