Így készül

Egy festett selyem úgy tűnik, mint egy varázslat; csiribú-csiribá, hókusz-pókusz, és a semmiből előtűnik a csoda. Pedig nem, ennél kicsit hosszadalmasabb a folyamat! Lássuk, milyen lépések, mennyi munka szükséges ahhoz, hogy megszülessen egy egyedi selyemkelme!
A nyers selyem beszegve vagy méteráruban kerül asztalomra. Használat előtt gondosan kimosom, kivasalom.
Először az anyag méretéhez igazodó keretet építek, erre feszítem ki az anyagot. Fontos, hogy a selymet alul-felül körbejárja a levegő.
Hogy hogyan születik egy motívum? Sokszor hetekig járnak a gondolataim egy bizonyos motívum körül, máskor a napi rutin, vagy egy erdei séta visz egy hirtelen felismeréshez. Készítek vázlatokat, hogy mielőtt neki kezdek a selyem megfestésének, pontos képem legyen az egyes motívumokról, azok elhelyezéséről. A selyemfestésben nincs javításra lehetőség, egy rossz motívumot nem tudok kiradírozni, meg nem történté tenni, marad az improvizáció, a meglévő integrálása valami újba. Egy virágos sál festése előtt rajzolok jó néhány virágot, felülről, oldalról, nyílóan, bimbósan, elhervadva, hogy szinte érezzem a kezemben a jellegzetességeket, ami aztán a selyemre kerül.
Mielőtt elkezdem a festést, a színekről is döntenem kell. A selyemfestés egyik nagy dilemmája a színek kiválasztása. Elengedhetetlen a színelmélet, a színek párosításának ismerete. Keverek, higítok, sötétítek, játszom a színekkel. Nedvesen sokkal intenzívebbnek tűnnek a színek, mint száradás után.
Amikor kikevertem a felhasználásra kerülő színárnyalatokat a szükséges mennyiségben, elkezdhetem a selyem megfestését. Festés közben többféle technikát használok, viaszbatikot, kontúrt, akvarellt, alkoholos és sós technikákat.
Száradás után selyempapírba téve végig vasalom munkámat, ami elengedhetetlen viasz vagy bizonyos kontúrfestékek használata esetén.
A festékpigmentek egy több (4-5 ) órás gőzöléssel rögzülnek véglegesen a selyemszálakhoz. Az anyag részévé válnak, szemben a hobbiboltokban kapható vasalóval rögzíthető festékekkel, melyek a textílián bevonatot képeznek. A gőzöléshez a selymet selyempapírba, vagy pamutvászonba csomagolva felcsavarom egy fém rúdra, beburkolom alufóliába, majd behelyezem a gőzölőbe.
A gőzölési idő lejárta után kicsomagolom a selymet, majd kézimosás és száradás után kivasalom (60 perc).
Szóval sok-sok lépésből áll, mire elkészül egy egyedi, kézzel festett selyemsál. Köszönöm, hogy elolvastad, most már tudod, mennyi gondossággal, odafigyeléssel, kézi munkával készülnek selymeim.